Erotuomari tekee työtä persoonallaan - Petri Veikkolaiselle 100 ottelua täyteen Futsal-Liigassa.


Lauantaina 27.1. Kemin Tervahallissa rovaniemeläinen Petri Veikkolainen tekee historiaa. FC Kemi - Sievi Futsal on futsal-erotuomari Veikkolaiselle 100. ottelu futsalin pääsarjassa. Hän ylittää rajapyykin ensimmäisenä lappilaisena ja ylipäätään pohjoissuomalaisena erotuomarina. Hän tuomitsee ottelun yhdessä aisaparinsa, myös rovaniemeläisen Petri Pahtakarin kanssa.

-Tätä en olisi millään uskonut, kun vihelsin ensimmäisen miesten futsal-pelini Kakkosessa vuonna 2004.

Veikkolainen opiskeli tuolloin Jyväskylän yliopistossa ja matsi oli Äänekosken Huiman kotiottelu.

-Ottelu oli aivan kahelia hommaa. Jaoin pelissä varmaan 7-8 korttia. Ottelussa pelasi kokeneita jalkapalloilijoita, kuten Tuomas Korpela (lähes 300 peliä Ykkösessä ja muutama myös Veikkausliigassa), eikä heillä ollut mitään käsitystä lajista. Jätkät vetivät liukutaklauksia pitkin lattioita.

Vaikka alku oli hankala, eteni Veikkolainen nopeasti urallaan, ja oli valiotuomari jo 2007 ja tuomitsi ensimmäisen liigapelinsä Oulun Tervarit - FT Kemi-Tornio helmikuussa 2010.

Veikkolainen on toiminut pitkään erotuomaritoiminnan parissa. Hän on Rovaniemen erotuomarikerhon pitkäaikainen puheenjohtaja, toiminut pitkään otteludelegaattina ja futsalin lisäksi tuomaroi myös jalkapallon parissa.

Futsalin valiotuomareita on 37. Nykytuomareista Veikkolainen kuuluu kokeneeseen kaartiin. Enemmän pelejä vyöllään on vain reilulla kymmenellä erotuomarilla.

-Minusta tuli varmasti erotuomari samasta syystä kuin monesta muustakin, olin pelaajana paha suustani juuri tuomareita kohtaan, Veikkolainen nauraa. Tuleva huipputuomari pelasi futsalia Kakkosessa ja jalkapalloa alasarjoissa.

-Kiinnostuin tuomaritoiminnasta, kun näin, ettei pelaajaura etene. Ajattelin, että koska tuomarit ovat niin huonoja, pitää koettaa itse. Josko sitä olisi parempi, Veikkolainen virnistää.

Veikkolainen korostaa, kuinka erotuomarin täytyy olla pelin palvelija.

-Se on aivan välttämätöntä. Peli ja pelaajat ovat aina keskiössä.

Veikkolainen on oppinut pitkällä urallaan, kuinka hyvän tuomarin tärkein työkalu on oma persoona. Teknisesti taitavia nuoria tuomareita on paljon, mutta persoona kehittyy yleensä vasta kokemuksen myötä, ja kokeneistakin harvasta tulee todellinen huipputuomari.

-Nuorena sitä kuvitteli, että riittää, kun tuntee säännöt, viheltää ja näyttää vapaapotkun suunnan. Minulla oli hirveitä vaikeuksia, piti huutaa ja komennella kentällä. Kesti pitkään oppia, että tärkeintä on ihmisen kohtaaminen, kommunikaatiotaidot ja empatiakyky.

Veikkolainen muistuttaa, kuinka kokemuksen myötä otteluihin valmistautumisen merkitys korostuu.

-Yksi kokenut erotuomari sanoi kerran, että 95 % ottelusta hoidetaan, ennen kuin se edes alkaa. Se on kärjistys, mutta pitää pitkälle paikkaansa. Erotuomarin pitää ottaa tilanne haltuunsa, luoda tunnelma kentälle, huomioida pelaajat, valmentajat ja muut toimijat. Jos ennen pelin alkua tulee paikalle häntä koipien välissä, on peli menetetty heti alkuunsa.

Vahva persoonallisuus ja itseluottamus ovat välineitä onnistuneeseen pelinjohtamiseen.

Veikkolaisen uran huippuhetket ovat olleet futsalin Suomen Cupin finaali 2016. Valinta cupin finaalin erotuomariksi on aina palkinto ja tunnustus pitkästä ja merkittävästä urasta.

-Se oli upea kokemus. Peli pelattiin Tampereella ja vastakkain olivat jyväskyläläinen Liikunnan Riemu ja espoolainen GFT. Riemun faneja oli pelissä monta bussilastia. Ottelun panoksen, tunnelman ja energian aisti heti halliin tullessa.

Veikkolainen on tuominnut myös kaksi SM-pronssiottelua.

Erotuomari korostaa jokaisen ottelun olevan juhlahetki.

-Vaikka seuraavaan peliin on vielä reilu viikko, on ottelu ollut jo viikon mielessä. Taustatyö on todella tärkeää. Perehdyn joukkueiden pelitapaan ja pelaajiin sekä pelaajien että valmennuksen ja muun taustaporukan persooniin. Videoklippejä pitää katsoa ahkerasti.

Juhlaottelussa on mukana myös haikeutta. Veikkolainen lopettaa huipputasolla tämän kauden jälkeen.

-Minusta tuntuu hyvältä lopettaa nyt. En halua olla mukana kehäraakkina tai motivaationi menettäneenä. Lopettamispäätöksen taustalla ovat myös perhesyyt.

-Lapset ovat pieniä vain kerran, neljän lapsen isä muistuttaa. Liigaurallani olen istunut autossa monta sataa tuhatta kilometriä ja ollut poissa kotoa.

Veikkolainen on kiitollinen kokemastaan.

-Päällimmäinen tunne on kiitollisuus perhettäni ja sukulaisiani kohtaan. He ovat uhranneet paljon tämän touhun takia, Veikkolainen kiittelee.

-Olen myös erittäin kiitollinen joukkueille ja pelaajille. He tekevät kovaa ja pyyteetöntä työtä. Olen esimerkiksi saanut paljon Nicola Erzegin tinkimättömästä taistelusta ja ihailen aina sitä, millä intohimolla kaiken kokenut Keijo Huusko tulee otteluihin, Veikkolainen viittaa futsal-legendoihin.

Erotuomarintehtäviä Veikkolainen ei suinkaan jätä kokonaan.

-Jatkan piirisarjatasolla sekä futsalissa että jalkapallossa.

Kausi on kuitenkin vielä kesken, eikä Veikkolainen ajattele vielä viimeisiä matsejaan.

-Kunnianhimoa riittää jokaiseen peliin. Olen saanut tyydyttää kilpailuhaluani erotuomarina. Tämä on kovaa huippu-urheilua.

Lähde: Lapinkansa.fi / Markku Saukko